БАНИ - „Капка кръв за вампира" - Галина Златарева

„Капка кръв за вампира" - Галина Златарева

„Капка кръв за вампира" - Галина Златарева

Романът „Капка кръв за вампира" на Галина Златарева е крачка в нова посока за авторката и ще промени доста представи за минали събития. В него тя отваря един прозорец за директен поглед от днешния ни ден към случилото се в нашите земи преди повече от 600 години.

И отново категорично заявява: "Историческите събития, описани в романа, наистина са се случили." Този исторически роман, изграден върху напълно достоверни личности и събития, е не просто преплетен с вълненията на четирима младежи от нашето съвремие. Двата сюжета, миналият и днешният, са органично и неразривно свързани с фентъзи приключението на единият от героите – студента по промишлен дизайн Наско, който поради технологичен проблем се телепортира не просто на друго място, а и в друго време – средата на XIV, началото на XV век. Времето, когато да се говори за вампири не е никак странно и хората напълно вярват в тях. Доказва го и намереният скелет в Созопол, който като археологическа находка дава повода за написването на романа.

Вземайки за повод археологическата находка, добила медийна популярност като "созополския вампир", Галина Златарева по главоломен начин ни прехвърля в неговото време, но постоянно държи опънати и трептящи нишките между минало и съвременност.

В "Капка кръв за вампира" избликва неизчерпаемото ù чувство за хумор, умението ù с лекота да прегази "тежки" теми и по булгаковски да прелети през събитията, размахвайки крилете на реалността и абсурда. И докато Наско търси начин да се върне отново във времето, в което е роден, и да се спаси, читателят разбира, че чрез този роман се е върнал към корените си и чувството му към народа и земята му е спасено по неуловим и неизразим начин от авторката на романа.

Виж корицата