БАНИ - Минали събития

Минали събитияПремиера на книгата „Съпричастен поглед“

На 14 юни в зала 10 на Военния клуб в Сливен беше представена книгата „Съпричастен поглед" /критически отзиви/ от акад. Деньо Денев.
Прочети още: Премиера на книгата „Съпричастен поглед“

Сава Гроздев: Много ученици ходят на допълнителни уроци и това влияе на резултатите по математика

В последните 15-20 години се забелязва едно разделение на ученици и учители. Най-голямата група са обикновените ученици и учители. Над тях има вече голяма група ученици, които ходят редовно на школи и уроци. Там се създаде група елитни учители...Това каза в предавенето „12+3" по „Хоризонт" професор Сава Гроздев, академик на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), по повод рекордно високите резултати на матурите по математика. Според него това се дължи именно на допълнителната извънкласна подготовка.
Прочети още: Сава Гроздев: Много ученици ходят на допълнителни уроци и това влияе на резултатите по математика

Концерт на Симфониета „София”

Под диригентствоо на академик Кирил Ламбов се проведе концерт на Симфониета „София" на 18 май 2018 г. организиран от Общинския културен институт „Надежда" съвместно с Българска академия на науките и изкуствата. Солист бе Николай Темнисков – туба.
Прочети още: Концерт на Симфониета „София”

Тържествен концерт по случай на 80-годишния юбилей на маестро академик Валентин Бобевски

Концертът се проведе на 19 май 2018 г. в зала „България" под патронажа на кмета на София, Българска академия на науките и изкуствата, Българския хоров съюз и Съюза на българските композитори. Богатата и разнообразна концертна програма с блестящото изпълнение на хористите под диригентството на акад. Бобевски завладя публиката, която аплодираше горещо и продължително.
Прочети още: Тържествен концерт по случай на 80-годишния юбилей на маестро академик Валентин Бобевски

Курс Щитовидна жлеза и репродукция

На 6 юни 2018 г. в В Аджибадем Сити Клиник, Болница Токуда, се проведе семинар на тема „Щитовидна жлеза и репродукция", организиран от отделението по Ендокринология и болести на обмяната към клиника по Вътрешни болести в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
Прочети още: Курс Щитовидна жлеза и репродукция

Шестнадесети национален симпозиум „Акад. Ташо Ташев”

На 14 април 2018 година се проведе „Шестнадесети национален симпозиум на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите заболявания (БСПЗСЗ) – акад. Т. Ташев". Симпозиумът се състоя в зала „Овална" на Българския Червен кръст (БЧК) в София. Той беше организиран от БСПЗСЗ, Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и БЧК. Модератор на симпозиума беше доц. Теодора Ханджиева- Дърленска, дописен член на БАНИ, председател на БСПСЗС.
Прочети още: Шестнадесети национален симпозиум „Акад. Ташо Ташев”

ТВОРЧЕСКО ЗАНЯТИЕ НА РОДОЛЮБИВА ТЕМА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА С УЧЕНИЦИ

По покана на Основно училище „Д-р Иван Селимински" (директор Ваня Пенчева) и учителката Яна Кокошарова, се състоя участие на писателката Иванка Денева в „открито занятие" под наслов: „МОЯТ ГРАД". В навечерието на Празника на писмеността, културата и печата – 24 май, то бе своеобразен израз на почит от всички присъстващи към родното място, емблематичните му „места", личности и духовни деятели. Пред препълнената зала от учащи, родители и преподаватели авторката на книги, посветени на Сливен, хората му и национално-освободителните борби д-р Ив. Денева беседва с подрастващите, оценявайки интересния замисъл на преподавателката г-жа Кокошарова, която утвърди като основен „проблемният подход" в занятието.
Прочети още: ТВОРЧЕСКО ЗАНЯТИЕ НА РОДОЛЮБИВА ТЕМА НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА С УЧЕНИЦИ

Концерт „Българи глава вдигнали”

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев", съвместно с Българската академия на науките и изкуствата, организира концерт „Българи глава вдигнали", посветен на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство на 30 май 2018 г. на голямата сцена на Театър „Българска армия".
Прочети още: Концерт „Българи глава вдигнали”

Пролетна сесия на Общото събрание на БАНИ 2018 г.

На 31 март 2018 г. се проведе пролетната сесия на Общото събрание на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).
Прочети още: Пролетна сесия на Общото събрание на БАНИ 2018 г.

Доклад на акад. проф. Нако Стефанов от Икономически форум проведен на 19 април 2018 г.

„Четвъртата Индустриална революция"/4ИР/
и България
Проф., дфн., д-р ист. Нако Стефанов
Прочети още: Доклад на акад. проф. Нако Стефанов от Икономически форум проведен на 19 април 2018 г.

Изяви на академик Марин Кадиев за месец април 2018 г.

─ 2 април, София, Славянско дружество, 17 ч., лекция „Хуморът и сатирата днес".
─ 3 април, Сливен, Хаджиданчовите къщи, 17,:30 ч., творчески портрет на хумориста Николай Домусчиев.
─ 11 април, с. Калековец, Пловдивска област, читалището, 16 ч., представяне на пловдивски писатели, пишещи за деца.
Прочети още: Изяви на академик Марин Кадиев за месец април 2018 г.

Представяне на „История на Българите от Македония” на акад. проф. Григор Велев

На 26 април 2018 г. в Централния военен клуб в София бе проведено съвместно мероприятие по линия на форум „Национална сигурност на Република България" към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) и на Клуб ракетни войски и артилерия „Олимпи Панов".
Прочети още: Представяне на „История на Българите от Македония” на акад. проф. Григор Велев

КНИГАТА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” ОТ АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА – В ПРЕСТИЖНИ ИЗДАНИЯ И БИБЛИОТЕКИ ПО СВЕТА

Списание „Изследовател" ( с гл. ред. акад. проф. Георги Ламбаджиев) – орган на Института за иновации, София, посвещава обстойна рецензия на новата книга с драми на писателката Иванка Денева „Енигмата на времето". Институтът е изграден към Българската академия на науките и изкуствата и публикува материали главно на научни специалисти, предлагащи иновации, иновативни методи и приложението им в различни сфери на знанието и живота.
Прочети още: КНИГАТА „ЕНИГМАТА НА ВРЕМЕТО” ОТ АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА – В ПРЕСТИЖНИ ИЗДАНИЯ И БИБЛИОТЕКИ ПО СВЕТА

Шестнадесети национален симпозиум „акад. Ташо Ташев”

На 14 април 2018 година се проведе „Шестнадесетия национален симпозиум на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите заболявания (БСПЗСЗ) – акад. Т. Ташев" на тема „Хранене и здраве". Симпозиумът се състоя в Овалната зала на Българския червен кръст (БЧК) в София. Той беше организиран от БСПЗСЗ, Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и БЧК. Модератори на научния форум бяха доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението за проучване на затлъстяването,дописен член на БАНИ, и стажант-лекар Анелия Кузева.
Прочети още: Шестнадесети национален симпозиум „акад. Ташо Ташев”

Предстоящи изяви на академик Марин Кадиев през месец февруари 2018 г.

13.02.2018 г. от 18:00 ч. – Слово за любовта в българската поезия – галерия „ТракАрт", град Пловдив
Прочети още: Предстоящи изяви на академик Марин Кадиев през месец февруари 2018 г.

Научен форум „Балканите днес” – 22.02.2018 г.

Институтът по Балканистика при Българска академия на науките и изкуствата организира Научен форум „Балканите днес".
Прочети още: Научен форум „Балканите днес” – 22.02.2018 г.

Научен форум Балканите днес – 29.03.2018

На 29 март 2018 г. председателят на Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) академик проф. д-р Григор Велев изнесе лекция на тема „История на българите от Македония" и представи том първи, книга втора от тази поредица – „Българското национално възраждане в Македония, Мизия и Тракия". Модератор на събитието в рамките на научния форум „Балканите днес" на Института по балканистика на БАНИ бе академик Стоян Райчевски.
Прочети още: Научен форум Балканите днес – 29.03.2018

АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ НОВАТА КНИГА НА АКАД. ПРОФ. БОЯН ЛАЛОВ

В една от залите на Инженерно-педагогическия факултет в Сливен (към Техническия университет - София), се състоя творческа среща с акад. проф. Боян Лалов – дългогодишен преподавател по наукознание в научното звено в Сливен, и член на Българската академия на науките и изкуствата, София. Тя бе водена от акад. проф. Николай Петров и на нея присъстваха творци, преподаватели, почитатели на изкуството на госта. Досега той е издал в сферата на художествената литература книгите "Тангра – смехът на Бога",(в съавторство с Ленко Лалов), както и "Букви-картинки" и „Лесен английски"(за деца.). На културното събитие Б. Лалов прочете избрани свои творби от излязлото от печат през настоящата година произведение-обект на обсъждането.
Прочети още: АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ НОВАТА КНИГА НА АКАД. ПРОФ. БОЯН ЛАЛОВ

Български екологичен форум – 28.02.2018

Тази година стартира Български екологичен форум при Българска академия на науките и изкуствата с ръководител акад. проф. д-р Николай Козарев.
Прочети още: Български екологичен форум – 28.02.2018

АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ СЛИВЕН В РЕДИЦА ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ

 Стана традиционно включването на творби от писателката Иванка Денева в престижни издания и в организирани в столицата културни събития от национален характер. И започналата 2018 година беше белязана от участието й в излязлата Антология „Световни поети – 2018", (Agenda de Poetas del Mundo-2018), където името й присъства многократно, поместено от редколегията на изданието и Международното движение „Поети на света"(Чили). Там тя представя България редом с родните поети Виолета Бончева (преводач от испански и превела биографията и стиховете на д-р Денева), с Йордан Пеев и главния редактор на изданието "Културна палитра", Първолета Маджарска. Включена е и поетесата от Варна Станка Бонева, (чиято биография и творби, както и тези на Ив. Денева, Кристин Димитрова и Дачо Господинов бяха публикувани в Световния годишник за поезия,Китай.)
Прочети още: АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВИ СЛИВЕН В РЕДИЦА ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ